Revenco Mihail, doctor habilitat, profesor universitar, prorector pentru ştiinţă – 70 de ani

 

    Mihail Revenco s-a născut la 17 februarie 1947 în satul Bădiceni, Soroca (decedat 28 iulie 2014)

  revenco A absolvit şcoala medie din satul natal (1964), Facultatea de Chimie a Universității de Stat (1969).

   A susţinut teza de doctor în ştiinţe chimice (1973), de doctor habilitat în chimie (1991), profesor universitar (1992).

   Cadru didactic la Universitatea Agrară de Stat (1972-1987), timp de 4 ani a predat în limba franceză cursuri de chimie generală la Institutul Hidrotehnic din or. Blida (Algeria) şi a condus Catedra de chimie de la acest institut (1978-1982), Universitatea de Stat din Moldova (din 1987).

    A activat în calitate de sef al Catedrei chimie analitică şi organică la USM (1988-2006), şef de Laborator Chimie Analitică (1997 – 2006), şef de laborator Chimie Coordinativă (2006 – 2007) al Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, decan al Facultăţii de Chimie şi Tehnologie Chimică a Universităţii de Stat din Moldova (2007-2008), prorector pentru activitatea științifică (din mai 2008). 

    Primele cercetări ştiinţifice au fost realizate încă în perioada studenţiei şi apoi în cadrul Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, sub conducerea doctorului în chimie Nicolae Gărbălău, a descoperit reacţia condensării duble a tiosemicarbazidei cu aldehida salicilică, care a dat naştere unei direcţii noi de asamblare a edificiilor polifuncţionale cu contur deschis sau metalo-macrociclic. Această reacţie a fost prima reacţie templată cu participarea fragmentului tiosemicarbazidic, descrisă în literatura de specialitate. În baza acestui material experimental în anul 1973 susţine teza de doctor în ştiinţe chimice. 

   În perioada anilor 1973 – 1991 sfera intereselor ştiinţifice ale savantului Mihail Revenco se extinde prin cercetarea efectelor de asamblare prin reacţii de condensare şi includerea fenomenelor redox. Rezultatele cercetărilor complexe au fost confirmate prin susţinere în anul 1991 a tezei de doctor habilitat. 

   Pe parcursul cercetărilor în acest domeniu a apărut şi fructuos se dezvoltă şcoala ştiinţifică a profesorului M. Revenco, durabilitatea căreia  se confirmă prin cei 5 doctori în chimie, îndrumaţi de prof. M. Revenco, recunoaşterea mondială a rezultatelor în cadrul mani-festaţiilor internaţionale şi prin publicare în reviste internaţionale de specialitate, obţinerea multor granturilor internaţionali finanţate de NATO, Uniunea Europeană, CRDF/MRDA, SCOPES şi altele.

   Elaborator de  manuale, cursuri de prelegeri, indicaţii metodice,  a pus aportul la organizarea şi desfăşurarea Olimpiadelor Naţionale de Chimie.

    Rezultatele cercetărilor ştiinţifice fundamentale şi aplicate realizate de chimistul Mihail Revenco au stat la baza fondării şcolii ştiinţifice în domeniul chimiei coordinative analitice, şcoală care este recunoscură departe de hotarele Republicii Moldova. Dovadă elocventă servesc cele 410 de lucrări ştiinţifice publicate în reviste naţionale şi internaţionale cu factor de impact, inclusiv 4 manuale, 8 brevete, 12 materiale didactice. Tematica cercetărilor şcolii mem. cor. Mihail Revenco este apreciată în cadrul comunicărilor realizate în diferite centre ştiinţifice, conferinţe şi congrese internaţionale.

   Profesorul Mihail Revenco a fost Laureat al Premiului de Stat în domeniul Ştiinţei şi Tehnicii (1995), i s-a conferit titlul de „Om Emerit” al Republicii Moldova (1996), Medalia „Dimitrie Cantemir” (2006), Medalia Paisie Velcikovsky (Polonia 2011), Premiul memorial „Iurie Simonov” (2012). In anul 2012, pentru merite deosebite, prin Decret Prezidenţial, a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Gaja Viorica, șef sala Multimedia

Lasă un comentariu