Personalități ale neamului nostru din domeniul muzicii

              Revistă bibliografică

,,Întreaga noastră istorie se rezumă la oamenii de succes care au făcut ceva deosebit pentru țara noastră, care au luptat, care ne-au dus faima peste hotare și care au demonstrat adevărata ei frumusețe. Vă propunem să descoperim realizările personalităților marcante din țară, născute sau legate oarecum de meleagurile Moldovei.

Vă facem cunoștință cu câteva cărți editate despre oameni talentați din domeniul artei.

Sufletul Viorii. Nicolae Botgros / concepție, sel. și îngr.: Veta Ghimpu Munteanu; pref. Mihai Cimpoi. – Chișinău: Pontos, 2018 . – 584 p. : fot.

O carte nouă despre personalitatea marcantă a rapsodului lăutar Nicolae Botgros, care  va fi  cartea de referință despre opera artistică creată de el pe parcursul activității sale. Volumul, conceput, selectat și îngrijit de Veta Ghimpu Munteanu, cântăreață, Maestru în artă, l-a intuit cât nu se poate de firește drept voia destinului în prag de 65 de ani ai lăutarului.  Construită e un temeinic material factologic preluat din activitatea și creația protagonistului,  articole de studiu și cercetare despre fenomenul lăutăresc din presa vremii, semnate cu pietate de către oameni respectabili, cunoscători ai tainelor muzicale, ce izvorăsc din adâncurile plaiului, de scriitori, poeți, jurnaliști, interpreți, compozitori și critici de artă.

Eugen Doga: compozitor, academician / coord.: Gh. Duca. – Chișinău: Știința, 2007. – 413 p.

Este un volum consacrat compozitorului Eugen Doga, nume cunoscut în cultura muzicală contemporană, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Cele patru compartimente ale cărţii: Studii, sinteze, articole; Evocări; Tablete, cugetări şi O viață în imagini prezintă adevărata dimensiune a acestei personalități: Doga omul şi cetățeanul, Doga compozitorul, academicianul şi filosoful profund preocupat de rosturile existenței omenești, Doga cugetătorul etc., înscriindu-l în rândul piscurilor culturii şi civilizației muzicale universale.

Maria Bieșu: Scena, Opera – Dragostea mea / text: Constantin Rusnac, Elena Vdovina, Aurelian Dănilă. – Ch .: Cartea Moldovei, 2005. – 240 p.

Volumul este un omagiu adus sopranei Maria Bieșu, care a fascinat lumea prin talentul şi farmecul vocii sale. Cartea cuprinde articole scrise de Constantin Rusnac, Elena Vdovina, Claudia Partole şi Maria Bieșu. Volumul este un omagiu adus sopranei Maria Bieşu, care a fascinat lumea prin talentul şi farmecul vocii sale.  Volumul include atât date importante din viața şi activitatea cântăreței, cât și referințele unor personalități marcante despre protagonistă. În lucrare sunt trecute în revistă rolurile interpretate de Maria Bieșu până în anii ’90, filmografia, discografia şi iconografia ei. Textul este în limbile română, rusă, franceză și engleză.

Vai, sărmana turturică…: Selecție de melodii din cadrul Festivalului-concurs al interpreților cântecului folcloric „Maria Drăgan” – Chișinău: Lumina, 2014, (F.F.-P. ,,Tipografia Centrală”). – 140 p.

În scopul descoperii și readucerii în circuitul firesc de valori a cântecului autentic, al depistării celor mai talentați interpreți vocali și al cultivării dragostei față de cântecul folcloric Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial în colaborare cu secția cultură , Nisporeni, Consiliul Raional Nisporeni, Primăria Bălăurești sub egida Ministerului Culturii organizează odată la 2 ani Festivalul Național al interpreților cântecului folclorist ,, Maria Drăgan ”.Cartea este destinată tuturor celor îndrăgostiți de tezaurul nostru folcloric, de Măria sa cântecul popular.

 Dascăl, Ion.   Un neam, o viață, un destin / Ion Dascăl. – Ch. : S. n., 2012. (I. S. F. E.-P. ,,Tipografia Centrala”) – 304 p.

În aria muzicii populare din Republica Moldova, Ion Dascăl este unul dintre cei mai cunoscuți și originali șefi de orchestră din ultimele câteva decenii, care a adus o contribuție remarcabilă la valorificarea și promovarea genului. Cariera artistică profesionistă a început-o în calitate de instrumentist în Orchestra „Fluieraș” a Filarmonicii din Chișinău, mai apoi ca dirijor la diferite formații instrumentale din Bălți, devenind ulterior dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor” a Radiodifuziunii Naționale, iar din 1987 – conducător artistic și prim-dirijor al Orchestrei „Mugurel”, aflată la acea vreme sub auspiciile Filarmonicii Naționale.

Cartea de față include rodul activității prolifice a lui Ion Dascăl pe parcursul mai multor ani și poate constitui un suport didactic util în procesul de instruire artistică, precum și un instrument de cunoaștere a contribuției unui artist reprezentativ al culturii din republică, pentru iubitorii artei sonore de sorginte populară.

Ciobanu, Mihai. Casa părintească nu se vinde: Cântece din repertoriul  lui Mihai Ciobanu. – Chișinău: Prut Internațional, 2013 (Combinatul Poligrafic). – 476 p.: (Mihail Ciobanu – cântece de acasă).

Cartea acesta este dedicată marelui purtător al tradiției românești pe care am moștenit-o după cum se vede, prin filiație ancestrală, de la strămoșii noștri, nu de la străini. El se îngrijește permanent de puritatea perpetuarea și primenirea acestui inepuizabil izvor de înțelepciune a neamului.

Mîțu, Alexei.  Angela Păduraru, Privighetoarea de la Nemțeni: cronici, schițe, documente, fotografii / Alexei Mîțu. – Chișinău : Lexon-Prim, 2015. – 184 p. : 28 p.

Monografia o are în prim-plan pe ilustra interpretă de muzică populară  Angela Păduraru. Autor al cărții este consăteanul acesteia Alexei Mîtu, doctor în științe agricole. Cartea este structurată în patru capitole și include materiale din enciclopedii, publicații de specialitate, articole din presa timpului și amintiri ale contemporanilor, un tabel cu cele mai solicitate cântece din repertoriul Angelei Păduraru din perioada 1964-1989, inclusiv poezii consacrate Angelei Păduraru semnate de Ion Doncilă și Timotei Șindilă. ….Astăzi îi zicem Privighitoarea de la Nemțeni, deși ea demult nu mai este doar a Nemțenilor. Angela Păduraru este a tuturor, ea este a pământului și a neamului, ea aparține întregului spațiu românesc.

 Proca, Ion.  Mai aproape de departe…: pătrunde vocea lui Nicolae Sulac / Ion Proca. – Chișinău: Notograf Prim, 2011. – 264 p.

Cartea regretatului poet şi jurnalist Ion Proca Mai aproape de departe… este dedicată neîntrecutului rapsod al plaiului – Nicolae Sulac şi începe cu un text semnat de dirijorul Gheorghe Mustea. Ediția include: amintirile sătenilor despre Nicolae Sulac, interviuri cu nevestele artistului, fotografii ale interpretului, interviuri cu Nicolae Sulac, impresii ale prietenilor şi colegilor: Emil Loteanu, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Andrei Strâmbeanu, Simion Duja, Petru Lucinschi, Dumitru Blajinu, Vasile Goia, Mircea Snegur, Alexei Marulea, Ion Druță, Ion Ungureanu, Valentina Cojocaru, Serafim Belicov, Veronica Garştea, Andrei Vartic, Nicolae Glib, Nicolae Botgros și alții, despre interpret şi o serie de anecdote vesele şi triste ce-l au drept protagonist pe Nicolae Sulac.

 Poiată, Mihail Ștefan. Mihai Dolgan. De ce au plâns ghitarele?/ Mihai Ștefan Poiată – Chișinău: Arc,2017 – 336 p.: tot +CD.

Prezentul volum, împreună cu ROCKul, „NOROC”-ul & NOI formează o dilogie care proiectează creația distinsului muzician Mihai Dolgan asupra destinului generației „Noroc”-ului, pentru care sincronizarea cu ritmurile beatului și rockului a însemnat șansa de a evada din universul patriarhal și de a aspira la modernitate.

Cartea conține un CD cu 19 melodii.

 R. Chiseliță. Sala de lectură.

Un gând despre „Personalități ale neamului nostru din domeniul muzicii”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s