O călătorie la Buzău.

   image-12Includerea persoanei mele în delegația care a mers la Buzău pentru a semna acordul de colaborare și înfrățire între municipiile Soroca și Buzău a fost o surpriza și o onoare. Evenimentul s-a produs în Palatul Comunal Buzău în cadrul ședinței comune a consiliilor locale, care s-a desfășurat în data de 18 decembrie 2017. Însăși partea organizatorica-aranjarea încăperii, ținuta consilierilor, prezența presei- deja prevedea actul solemn ce urma să deruleze.  Chiar și arhitectura Palatului Comunal conținea o încărcătura istorica.

   Semnarea acordului  a fost ultimul pe ordinea de zi a ședinței. S-a votat unanim. Iar însăși semnarea documentului, de către primarul de Soroca Victor Său și primarul de Buzău Constantin Toma a decurs sub aplauzele celor prezenți, care s-au ridicat în picioare. Am văzut și lacrimi în ochii unora. Ca confirmare a importanței momentului, delegația soroceană a dăruit buzoienilor o miniatură  a  Cetății Soroca. A întregit evenimentul o mulțime de surprize organizate de primăria Buzău: vizita la diverse obiecte sociale, instituții preșcolare/ de învățământ/ culturale/ stația de epurare. Repertoriul programelor artistice au fost gândite corespunzător programului.  Corul ,,Lira” a cântat Neamul, unitatea națională, ne-a colindat și ne-a provocat pe cei prezenți la un ,,Mulți ani trăiască”.  A dat culoare sărbătorească evenimentului prezența formației ,,Nemuritorii”. De dragul momentului conducătorul formației Constantin Ungureanu, și-a dat peste cap ziua de naștere: pe 18 decembrie împlinea 78 ani (nu aș fi crezut să-mi spus cineva). Programul vizitei s-a finisat cu o invitație la concert.. Concerta Orchestra Simfonică din Viena în cadrul „ Sărbătorilor de Iarnă la Buzău” organizat de primăria Municipiului Buzău.

   Alte impresii:

   Un șir de evenimente, la prima vedere neînsemnate, confirmau că la Buzău totul e în pas cu timpul: incinta Palatului Comunal frumos pregătită pentru sărbătorile ce vin, peste tot coronițe, luminițe în diverse culori, brăduți mai mari și mai mici, buzoienii își adresau unul altuia urări de Crăciun.

   Deja s-a aprobat bugetul pentru organizarea evenimentului 100 de ani de la Marea Unire. S-a elaborat și un program provizoriu. Reprezentanților delegației de la Soroca li s-a înmânat câte un calendar ,,Buzoeni nemuritori”. Centenar 1918 – 2018. Cel mai real proiect este ,,100 de ani de la unire – 100 de străzi asfaltate.”

    M-a impresionat cultura buzoienilor. Concertul simfonic a avut loc în sala sporturilor. Prezența constituia  peste 2500 spectatori. Dirijorul Orchestrei Russel Mc Gregor a moderat concertul în limba engleză. Și… fără careva traduceri  toată sala reacționa la mesajele/spusele domnului cu aplauze și zâmbete. S-au interpretat creații în limba română: „O, brad frumos” „Colind de Crăciun”, iar interpreta era o orheiancă, ce își făcea studiile în Viena.

   Am vizitat Biblioteca Municipală „V. Voiculescu” cu care colaborăm de 25 de ani. În 2018 vom sărbători evenimentul. O bibliotecă foarte frumoasă. Colaboratorii acesteia mi-au mărturisit că achiziția de carte se face la nivel… satisfăcător. Muncesc foarte mult.

Eugenia Railean,

director Cdna Eugenia BuzăuDI „M. Sadoveanu” Soroca

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s