Servicii, servicii și iarăși servicii…

 

snb1snb2

 Biblioteca publică face pași importanți spre servicii și activităţi foarte diferite față de cele din trecut, pentru a atrage un public tot mai divers. Crearea unui nou serviciu de bibliotecă implică analiza nevoilor comunităţii pe care o deserveşte pe baza unor studii sociologice, pentru a evita folosirea greşită a resurselor financiare şi umane de care dispune la un moment dat instituţia respectivă, făcându-se anumite concluzii privind profilul comunităţii, partenerii posibili ai bibliotecii, cerinţele utilizatorilor etc. Orice serviciu nou creat trebuie bine gândit, urmărindu-i impactul asupra utilizatorilor, rezultatele obţinute pe o anumită perioadă de timp, eficienţa activităţilor etc.

   Accesul la tehnologiile informaționale și Internet în biblioteci este foarte apreciat de toate categoriile de beneficiari, în deosebi de cei din familii social vulnerabile. Noile tehnologii sprijină o gamă largă de activități, de la studiu individual la găsirea unui loc de muncă şi la construirea și menținerea rețelelor sociale cu ajutorul internetului. Audiţiile de muzică clasică sau modernă, însoţite de prezentări de carte sau albume de artă, vizionările de filme însoţite de prezentarea cărții, ecranizarea autorului / a epocii respective, lecturile publice, organizarea de cursuri pentru utilizatori în funcţie de cerinţele acestora etc. reprezintă o parte din serviciile bibliotecilor. Bibliotecile oferă membrilor comunităţii spaţii unde aceştia continuă să înveţe, dezvoltîndu-şi abilităţile de bază, necesare pentru participarea în viaţa socială, culturală şi economică a comunităţii. Aceasta presupune dezvoltarea culturii generale, studierea limbilor, dezvoltarea abilităţilor de lectură, dezvoltarea competenţelor tehnologice etc.

   Toate acestea și nu numai au fost analizate în cadrul instruirilor Servicii noi de bibliotecă (16-18 ianuarie 2017) cu bibliotecarii comunali/sătești implicați în programul Novateca. La finele cursurilor fiecare participant a plecat cu o schiță a noului serviciu care va fi implementat în bibliotecă. Le urez succes și realizări frumoase.

Gaja Viorica, formator CRF Soroca

Reclame

Un gând despre „Servicii, servicii și iarăși servicii…”

  1. In urma instruirilor de la data de 16-18 ianuarie mi-am dezvoltat abilitatile in implementarea serviciilor noi de biblioteca. Multumim pentru aceste instruiri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s