Festivalul Cărții și Lecturii la Soroca

 

Festivalul Cărții și Lecturii la Soroca.

Festivalul Cărții și Lecturii la Biblioteca Publică „Mihai Sadoveanu” Soroca a demarat din 25 august 2011. Un șir de acțiuni de slăvire a graiului de venerație a poetului Grigore Vieru s-au realizat în incinta bibliotecii și a filialelor.

În ziua de 31 august, imediat după momentul solemn din parcul „Mihai Eminescu”, festivitatea a trecut în sala de lectură a bibliotecii la un moment poetic cu scriitorul sorocean Petre Popa. Expoziția celor mai reușite desene prezentate la concursurile „Poeziile lui Gr. Vieru văzute prin desen” și o expoziție de măști au bucurat sufletele celor ce s-au adunat. Panoul informațional „Poet cu lira-n lacrimi de iubire” a înmănuncheat informații despre viața și creația poetului Gr. Vieru.

Acțiunea a început cu un demers poetic, cu dedicație Gr. Vieru, în care niște copii drăguți și talentați și-au exprimat atitudinea vis-a-vis de tot ce a făcut pentru ei poetul: admirație pentru felul lui de a fi om, de a fi un profesor, un îndrumător al copiilor. Sentimentul de mulțămire a străbătut ca un fir roșu și dedicațiile copiilor. Concursul „Cea mai frumoasă dedicație poetului Gr. Vieru” a implicat membrii cenaclului literar „Spirit și intelect” (filiala pentru copii „Steliana Grama”), elevii Școlii Generale „Petru Rareș”, Hîrlău, România, membrii cenaclului „Condeie tinere” (filiala Nr. 1), membrii clubului „Mugurașii” (filiala Nr. 4). Toți copiii au fost menționați cu diplome și cărți, care cu urări de bine și încurajări, au fost înmânate de șeful Secției Cultură și Turism Soroca d-nul Gr. Bucataru.

Momentul literar, care a presupus lansarea plachetelor „Dor pribeag” și „Asimetrii”, autor Petre Popa, s-a transformat într-un spectacol muzical-literar. Compozitorul și interpretul sorocean Anatol Rudei, acompaniindu-se la chitară, a interpretat câteva cântece care au ca text versurile lui Petre Popa. Însăși poetul susținut la vioară de d-nul Gr. Bucataru a citit publicului un șir de poezii proprii, apropiate sufletului. Domnul a inițiat un dialog cu cei prezenți, a răspuns la întrebări. Membrii cenaclului „Spirit și intelect” s-au implicat cu-n program literar ce avea la bază versurile lui Petre Popa. Expoziția „Poezia lui Petre Popa desenată de copii” plăcut a surprins poetul. Toți copiii au fost menționați cu câte o cărțulie, proaspăt apărută „Bunica bunicului” a lui Petre Popa. Vis-a-vis de persoana poetului s-a exprimat secretarul Consiliului Raional Soroca, d-nul Ion Spatari. Șefa filialei de carte românească Ludmila Ungureanu a făcut o vastă prezentare a scrierilor expuse pe vitrina „Universul poetic a lui Petre Popa”.

Acțiuni pe măsură s-au organizat și în celelalte filiale ale bibliotecii. La 25 august în incinta filialei pentru copii s-a organizat concursul de desene „În lumea copilăriei lui Gr. Vieru” și o expoziție de măști.

La 26 august în incinta filialei „Basarabia” s-a petrecut lansarea cărții          „Mărturii în lumina dreptei credințe” făcută de preotul Milea (Sava Bogasiu), Buzău. La acțiunea a participat Mihail Salcuțan, membru al Uniunii Epigramiștilor din România și Moldova, din România, ziariști, colaboratorii bibliotecilor, profesori și alți reprezentanți ai intelectualității sorocene.

 

Eugenia Railean, director BP „Mihail Sadoveanu”

Viorica Gaja, tehnoredactare.

Festivalul National al Cărții și Lecturii. Program.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s